Två museer på en dag!

Publicerat: 2010-07-30 | 21:14:01 i Allmänt
Nu behöver vi inte gå på fler museer på ett tag! Vi började dagen på sjöhistoriska där Alva lekte med Jamie nere i saltkråkan-rummet. De har byggt upp ett rum i skärgårdmiljö, med båtar och en liten kiosk där barnen kan klättra och leka. Toppenkul, men inte så länge för det var ganska litet.

Vi åt lunch på tekniska för fiket på sjöhistoriska var ett skämt! Jamie och hans föräldrar var tvugna att åka hem efter lunchen så vi gick in på tekniska museet. Det kan jag verkligen rekomendera till alla som har barn och är i stockholm. Det var hur kul som helst både för vuxna och barn. Ett rum hette teknorama och var en stor lekplats med små klurighter, klossar, jättelego, lite klättersaker, tunnel, rutchkana och massa annat som jag inte kommer ihåg nu. För föräldrar fanns det bänkar för lite vila. Om man inte ville vila fanns det även olika stationer där man testar styrka, balans, reaktionsförmåga mm. Där kan man lätt spendera ett par timmar. Själva museet var inte jättekul för mig, men Alva tyckte det var kul i "gruvan". Jag har ingen aning om vad som visas där nere eftersom jag gick upp på en gång. Jag är tydligen så gammal så jag inte kan se i mörker längre och det var (för mig) becksvart där nere. Det fanns lite gamla bilar, flygplan och en rymdutställning som kan vara rolig för lite äldre barn.

Om ni är i stockholm med barn och inte vet vad ni ska hitta på en regning dag så åk till tekniska museet!


Höjdrädd?

Publicerat: 2010-07-29 | 20:01:47 i Allmänt
Igår var vi på Junibacken på Djurgården. Det var jag, Erik, Alva, Alvas mormor och Kusin Adam. Superbra ställe! Det var dock tokmycket folk och vi fick köa i ca 30 minuter innan vi ens fick komma in, men de hade lite skoj utanför också så det kändes inte så jobbigt. Prussiluskan gick omkring och pratade med barnen och Kling eller Klang gick och plockade skräp. När vi väl kom in var det helt hysteriskt mycket folk. Helt omöjligt att hålla koll på barnen. Alva stack bara iväg och sicksackade bland alla människor och försvan på en sekund. Adam var lite lättare för han höll sig nära oss hela tiden. Det var jätte lång kö till caféet också så barnen var så himla hungriga när maten kom. de fick dela på en stor portion köttbullar och en liten portion pankaka. De ville bara ha pankaka, men vi kände på oss att de behövde lite riktig mat för att orka hela dagen.

De har ett tåg som åker genom Astrid Lindgrens sagor. Den åker ganska högt upp ibland och tydligen är Adam höjdrädd för han började gråta och sa att han skulle ramla. Mamma höll i honom och sa att det inte var någon fara. Han var så söt när han med darrig röst sa: "Håll i mig mormor! Håll i mig hårt!" I slutet åkte man igenom Bröderna Lejonhjärta som är lite läskig med en stor drake som lyser och rör sig. Där höll vi för ögonen på barnen.

Vi kommer garanterat åka dit igen, men då kommer vi nog försöka undvika att komma runt lunch. Antingen får man äta lunch någon annanstans och åka dit sen eller vara där när de öppnar och avsluta med lunch.

Ibland tar det lite tid

Publicerat: 2010-07-27 | 21:44:01 i Idag sa Alva

Alva sitter och bajsar. Erik sitter med henne på toaletten redo att torka. Erik tycker att det tar lite tid.
Erik: "Ska det komma mer bajs nu?"
Alva: "Ja, de tath nite tid batha. Dom måthte knä på thig innan de thka ut." (Ja, det tar lite tid bara. De måste klä på sig innan de ska ut,)
Erik: "De kanske borde ta på sig badbyxor eftersom de ska hoppa ner och plaska i toaletten."
Alva: "JAAA! Dom kan ta dina badbykthoth." (JAAA! De kan ta dina badbxor.)


Älskade förstfödda prinsessa..

Publicerat: 2010-07-26 | 16:03:00 i Allmänt
Erik tvättade bilen idag. Alva brukar hjälpa till med det. Så även idag. Idag hade hon dock en sten som hon använde som svamp vilket resulterade i två sura föräldrar, en ledsen Alva och en repig bakdörr. Tur att hon är världens bästa och kommer undan med vad som helst annars hade hon nog hade blivit bortadopterad idag.

Här är en bild jag tog på bilen. Det är mina sunkiga mjukisbyxor som speglas. Dem behöver ni inte bry er så mycket om. Det är de vita strecken jag vill visa er. Det är reporna.


Ny teknik ger nya lösningar på problem

Publicerat: 2010-07-24 | 21:19:29 i Idag sa Alva

Två kompisar till Erik var hemma oss och jag och Alva var portade ett dygn. Vi lekte med hennes kompis Jamie på dagen och sov hos syster Ida på natten. Ida är 18 år och arbetslös så hon går inte upp lika tidigt som Alva gör. Jag gjorde mitt bästa för att Hålla Alva ifrån Idas rum. Ida tog studenten i Juni i år och studentskylten står kvar i köket. Pinnen som skylten satt på är avtaget och är en perfekt pangare/kanon. Alva sprang omkring med den här och pangade mig, katterna, TV'n, stolarna, soffan, Ida, mm.
Alva: "Pang pang! Nu pangade ja motherth Ida!" (Pang, pang! Nu pangade jag moster Ida!)
Jag: "Men sluta panaga. Du vill ju inte att någon ska panga dig, då tycker inte jag att du ska panga på andra."
Alva: "Ja thka thäga ting motherth Ida att ja pangade på henne." (Jag ska säga till moster Ida att jag pangade på henne.)
Jag: "Ja, du kan göra det när hon vaknar. Hon sover nu så vi får inte gå in till henne."
Alva: "Men ja kan vithka det ting henne." (Men jag kan viska det till henne.)
Jag: "Nej, du får inte gå in där alls."
Alva: "Men då kan ja thopa ting henne." (Men då kan jag ropa till henne.)
Jag: "Nej, då vaknar hon ju."
Alva funderar så det knakar...
Alva: "Men vi kan tjicka ett medengande ting henne att ja hath pangat henne!!" (Men vi kan skicka ett meddelande till henne att jag har pangat henne.)

Den möjligheten fanns inte när jag var liten!


Är det kallt på herrtoaletterna i Solna centrum?

Publicerat: 2010-07-24 | 21:04:37 i Idag sa Alva
Vi var i Solna centrum och Alva behövde kissa. Det behövde Erik också. De gick på de offentliga toaletterna för herrar. Erik ställer sig och kissar.
Alva: "Va niten thnopp du hath." (Vad liten snopp du har.) Högt och tydligt.

Näsblod

Publicerat: 2010-07-21 | 21:51:48 i Allmänt

Alva har sovit väldigt dåligt senaste veckan. Hon har drömt mardrömmar och sett kryp i sängen varje natt. I natt kom hon in till oss och jag satte mig upp och skulle fråga vad hon ville och såg då att hon hade blod i hela ansiktet, ner på magen och i håret. Hon blödde jättemycket näsblod. Fy! Det var jätte hemskt att se henne helt blodig, även fast man vet att det "bara" är näsblod. Vi fick byta sängkläder och torka av hela henne och vänta på att det skulle sluta blöda. Det tog jättelång tid innan det slutade. Hon är helt underbar för hon var lika glad ändå och satt på toaletten och snackade, skämtade och skrattade. När det väl slutade gick jag och la henne och satt i hennes rum till hon skulle somna. Efter ca 45 minuter skulle jag gå ut för hon somnade inte när jag satt där. Precis när jag reste mig och pussade henne på pannan började hon blöda igen så det var bara att gå upp och torka igen... då gick Erik in och satt med henne minst lika länge som mig. Sen låg jag bara och väntade på att hon skulle komma in till oss igen. Jag är helt slut nu. Fattar inte att man orkade vara uppe flera timmar varje natt när hon var mindre. Fast det var ju nätter som jag satt inne på hennes golv och grät för att jag var så trött! Jag är glad att sömnlösa nätter inte kommer lika ofta längre.


Natasha von Reymond

Publicerat: 2010-07-17 | 20:03:48 i Allmänt
När jag och Alva var på fjärilshuset hade de tavlor som jag blev kär i. Jag försökte lägga konstnärens namn på minnet, men som vanligt glömde jag bort det. Nu har 118118 hjälpt mig att ta reda på det och jag har hittat hennes hemsida. Tyvärr tillåter inte plånboden att köpa konst i den prisklassen annars hade jag nog köpt fem-sex tavlor tror jag. Ta en titt på serien arts from the heart.

www.natashavonreymond.com

Varför det?

Publicerat: 2010-07-15 | 22:28:37 i Idag sa Alva
Åh vad jag är trött på den frågan! Den ställs vid märkliga tillfällen.

Alva och jag sitte och äter middag.
Alva: "Ja ha tagit din gummithnodd." (Jag har tagit din gummisnodd.)
Jag: "Jasså du, har du tagit den du?)
Alva: "Vathföth de?" (Varför det?)
Jag: "Va?? Vad då varför då?"
Alva: "Vathföth ha ja de?" (Varför har jag det?)
Jag: "Va?? Vad då?"
Alva: "Vathföth ha ja tagit den?" (Varför har jag tagit den?)
Jag: "....."

Alva tar upp handduken jag precis har torkat håret med efter hen härligt sval dusch i trädgårdsslangen.
Alva: "Den e bnöt!" (Den är blöt!)
Jag: "Ja, det är den."
Alva: "Vathföth de?" (Varför det)
Jag: "Men, jag torkade precis mitt blöta hår på den."
Alva: "Vathföth det?"
Jag: "Men, för att det var blött."
Alva: "Vathföth de?" (Varför det?)
Jag: "Men herre gud! Du såg väl vad jag precis gjorde??"
Alva: "Nä.."
Jag: "Jo, du stod ju och tittade på när jag duschade i slangen."
Alva: ".... vathföth de?"
Jag: "..."

Tråkiga lekar!

Publicerat: 2010-07-15 | 22:21:18 i Idag sa Alva
Nu kanske ni tycker att jag är världens sämsta mamma... men jag tycker att Alva leker så tråkiga lekar! Man försöker göra vad man kan för att de ska bli intressanta, men hon leder rakt tillbaka på det astrista spåret. Nedan följer ett exempel från idag:

Alva: "Tha vi neka me binath?" (Ska vi leka med bilar?)
Jag: "Ja, det gör vi."
Alva: "Hej, va heteth du?" (Hej vad heter du?) Hon kör fram med sin bil till min bil.
Jag: "Hej jag heter Maxi. Vad heter du?
Alva: "Ja heteth thothy." (Jag heter Rory)
Jag: "Hej Rory."
Alva: "Tha vi tjötha en thväng på thingveth thingen?" (Ska vi köra en sväng på silver ringen?)
Jag: "Ja, det gör vi."
Alva: "Vi måthte tanka fösht." (Vi måste tanka först.)
Alva: "Thå du måthte ockthå tanka fösht." (Så, du måste också tanka först.)
Alva: "Thå." (Så)
Jag: "Ska vi ta en sväng på silver ringen nu då?"
Alva: "Nää, men ja måthte tanka fösht." (Nä, men jag måste tanka först.)
Jag: "Va?!? Men du har ju precis tankat."
Alva: "Ja, men ja måthte de igen." (Ja, men jag måste det igen.)
Jag: "Jaha, läcker den?"
Alva: "Ja de göth den. Thå nu e den knath." (Ja det gör den. Så nu är den klar.)
Jag: "Bra, ska vi köra då?"
Alva: "Nä, men du måthe ockthå tanka nite ting." (Nä, men du måste också tanka lite till.)
Jag: "Va? Läcker jag också?"
Alva: "Ja de göth du... Thå nu e du knath," (Ja, det gör du... Så nu är du klar.)
Jag: "Ska vi äntligen åka då?"
Alva: "Fthåga om ja näcketh en gång." (Fråga om jag läcker en gång.)
Jag: "Jaha. ja men läcker du?"
Alva: "Ja, ja måthte tanka fötht." (Ja, jag måste tanka först.)

Så där kan hon hålla på tills man tröttnar och går.


Varmt

Publicerat: 2010-07-13 | 20:51:26 i Allmänt
Erik byggde en dusch ute i trädgården förra året. Jag använde den inte en enda gång för det var inte så varmt när vi var lediga. I år använder vi den flera gånger om dagen! Så skönt. Det är sjövatten så det är kallt och skönt. Erik hade lagt ut slangen för att det skulle bli lite varmt, men då blev det så varm att jag brände mig när jag duschade! Plaskpoolen är inte ens svalkande längre... Det är svårt att hålla en behaglig temperatur i den här värmen.

Jag kan inte låta blir att tänka på alla gamlingar som bor på hem och bara kan dricka vatten när vårdbiträdena har tid att ge dem vatten och bara får duscha när det står på schemat. Stackars människor! Tänker på min gamla farmor också. Försökte ringa henne idag, men hon har inte svarat på hela dagen. Måste ju höra hur hon har det i värmen. Tänkte bjuda ut henne hit och sätta henne på en solstol i skuggan och svalka av henne med trädgårdsslangen!

Katten är helt slut. Han dricker hur mycket vatten som helst och ligger bara i skuggan och sover eller går omkring och piper. Kan inte vara lätt att ha tjock päls dagar som dessa.

Nu måste jag sluta skriva för datorn ligger mot mina bara ben och den kommer bli fuktskadad om jag inte tar bort den snart... Bäst att gå ut och ta en dusch!

Krämiga Blåbärsrutor

Publicerat: 2010-07-13 | 20:43:01 i Recept
Det här bakade jag igår också... baknin är lite terapi för mig. Jag bakar när jag behöver tänka på annat. Just nu är jag otroligt nervös över ett möte jag ska på imorgon så det har blivit lite bakning de senaste dagarna...

Kakan
ca 5 dl vetemjöl (jag hade nog bara 4 dl, man får testa lite i taget)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl råsocker (jag hade fem olika sorters socker i skafferiet, men inte råsocker så jag tog vanligt och det funkade fin fint!)
100 g rumsvarmt smör
3 ägg

Fyllning
400 g philadelphiaost¨
3 msk kokbart marsanpulver (jag hade inte heller det här och det fanns inte på lanthandeln så jag tog vaniljsocker med äkta vanilj. Det blev super smarrigt också)
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl socker
ca 1 l blåbär (det ska täcka kakan)

Gör så här:
1.
Bland mjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker (eller vanligt socker) i en skål.
2. Tillsätt smör och arbeta samman till en deg. Tillsätt äggen.
3. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader
4. Klä en liten långpanna (25 x 35 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda den i mitten av ugnen i ca 15 min.
5. Blanda ost och marsanpulver (eller vaniljsocker) i en skål.
6. Vispa grädde och socker till ett fast skum och vänd ner det i ostblandningen.
7. Bred ut blandningen på den förgräddade kakkan och stö över blåbär efter smak. Det är bra att vara lite snabb för ostblandningen smälter på den varma kakan.

Jordnötsbitar

Publicerat: 2010-07-13 | 20:31:52 i Recept
Bakade igår igen.. bla Jordnötsbitar. Sjukt goda! Till och med Erik gillade dem. Jag blir lite lycklig av att hitta godsaker som Erik gillar eftersom han inte gillar söta saker. Den här är nog lite mer hans smak eftersom det är salta jordnötter och mörk choklad.

Kaka
1 1/2 dl brun farin
1dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 dl jornötssmör (slät)
1 ägg
t tsk bikarbonat
100 g mörk choklad

Glasyr
125 g smör
75g mörk choklad (den här kan lätt bytas ut mot ljusare choklad)
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Så mycket Hackade salta jordnötter man känner för till garnering

Gör så här:
1.
  Sätt ugnen på 175 grader. Rör farinsocker, socker, smör och jordnötssmör smidigt. Rör sen ner ägget i smeten.
2. Hacka chokladen grovt och blanda den med vetemjöl och bikarbonat. Blanda ner mjölblandningen i smörsmeten.
3. Bred ut semeten i en liten långpanna ( 25 x 35 cm) med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.
5. Smält smöret i en kastrull, ta av den från värmen och lägg mer chokladen så den smälter.
6. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och rör om. Bred glasyren på kakan när den svalnat lite. Strö över hackade jordnötter.

Picknick bröd

Publicerat: 2010-07-10 | 19:55:02 i Recept

Hittade en ny favorittidning för ett tag sen. den heter hembakat och hade en massa goda recept som jag måste prova. Ett provade jag idag. Picknick bröd med salami och mozzarella. Det följer med ut med båten imorgon om vädret tillåter. Till och med Alva åt av brödet. Vi sa att salami var skinka och talade inte om att mozzarella är en sorts ost... vad gör man inte för att få dem att äta!

Bröd
15 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 msk flingsalt
1 1/2 dl durumvete
4-5 dl vetemjöl

Fyllning
100g mozzarella
100g salami

man kan fylla den med lite vad som helst. Parmaskinka, oliver, färsk basilika. Jag tog salami och mozzarella. Jag bytte även ut durumvetet mot rågmjöl för vi hade inget durumvete hemma. Det gick superbra. Jag hade heller inget flingsalt och tog vanligt..

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med fingervarmt vatten. Tillslätt olja, honung och flingsalt.
2. Blanda i mjölet lite i taget, tills degen går ihop och släpper i kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Tryck ut degen till en rektangel, ca 1cm tjock på ett bakplåtspapper (det underlättar ihoprullningen senare).
4. Skiva mozzarella och varva med salami på degen.
5. Rulla ihop till en rulle och forma en krans. Lägg en handduk på och låt jäsa 30 min till. Sätt på ugnen på 250 grader.
6. Sätt plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200. Grdda i ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

 


Halabaloa!

Publicerat: 2010-07-09 | 19:00:15 i Allmänt
Folk undrar hur vi kan bo på ett ställe där det aldrig händer något. Vad lite de vet!! Adelsö är nöjenas metropol. Det är vi och Vegas. Förutom den galna tillställningen ni ser nedan så är det halaboa på pizzerian imorgon. Det börjar med ponnyridning kl 15.00 och forsätter med norrlänsk grillafton och karaoke! FULLT ÖS MEDVETSLÖS!


RSS 2.0