Morsdagsbrunch/bakisbrunch

Publicerat: 2012-05-30 | 20:33:01 i Allmänt
Alla systrarna var lite trötta och hade lite basröst på söndagen. Stackars Ida som fortfarande hade Jetlag hade inte sovit alls. Men mamma skulle firas till varje pris! Vi tog oss i kragen och fixade brunch med mackor, croissanter, olika pålägg, juicer, rabarberpaj (som blev över från Jessicas knytis eftersom vi glömde bort den!) och en morsdagstårta med tobleronefluff och geléhallonfluff, dekorerad med färska rosor.

Vi åt tills vi nästan sprack! Linda och Ida hamnade i någon sorts morsdagsbrunch/bakisbrunch koma och somnade.


Roligaste kvällen på länge!

Publicerat: 2012-05-30 | 20:23:25 i Allmänt

Vi firade min syster Jessica med pompa och ståt i lördags. Först hade vi knytis hos henne (se inlägg här). Sen gick vi ut på kvällen. En av våra tusen kusiner skulle till kvarnen på söder så vi åkte dit först. När vi står utanför för att samla ihop oss kommenterade jag att jag inte tyckte det var trevligt att en av vakterna stod och rökte och blåste röken på de som stod i kön. Det verkade som att han hörde det för vi fick inte komma in. Han sa att en i sällskapet var för full. Han hade bara druckit två öl hemma hos Jessica så han var nog nyktrast av oss alla! som ni vet är det ingen idé att tjafsa med dörrvakter så vi tog vårt sällskap på 10 pers och spenderade våra pengar på andra ställen. 

Tyvärr spenderades en del av dessa pengar på Debaser på medis. Inte helt ok! Värdelös musik, svindyra drinkar och tråkiga lokaler. Det fanns inte ens en garderob! Jag beställde en 4:a mojito och fick betala 120 kr för den. Den var inte ens god och helt felgjord... Ingen gillade Debaser så vi gick till "Ett ställe" som ligger nedanför söderhallarna. Där hade vi så himla roligt! Vi borde verkligen gått dit på en gång! 


Jag och födelsedagsbarnet


Födelsedagsbarnet


Festmat!

Publicerat: 2012-05-30 | 19:49:01 i Recept

Oj, oj, oj vad vi åt god mat i lördags! Min kusin Maria hade gjort en helt sjukt god förrätt med chèvre fylda melon rullar med lite gott till som jag inte kommer ihåg vad det var. Har vi tur läser hon det här och kommenterar vad det var! Här är en bild på den.



Det fanns också supersmarriga quesadillas, asgoda minipizzor, tomat, basilika och mozzarella på stickor, sallad, vitlöksfrästa champinioner. Jag gjorde bresaolarullar, dubbelmarinerad fläskfilé, fetaoströra med soltorkade tomater och en rabarberpaj (premiärpajen på årets rabarber).

Bresaolarullar (ca 8 bufféportioner)
ca 140 g bresaola skinka
ca 200 g mascarponeost
1 kruka basilika
finrivet skal av en citron

lägg ut bresaolan så skivorna överlappar varandra. Bred på mascarpone och lägg ett lager basilika på det. Strö över citronskalet och rulla ihop till en rulle. Det var ganska pillrigt och Eril fick hjälpa mig för min rulle blev mest som en oorganiserad hög... Men Erik var duktig på det där och fick till det riktigt bra! jag tycker inte om skinka och inte mascarpone så jag tyckte inte om dem, men Erik tyckte de var goda.



Dubbelmarinerad fläskfilé (ca 10 bufféportioner)
1,2 kg fläskfilé

Marinad 1:
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 dl Matlagningsvin
1 dl olivolja
2 tsk torkad timjan
2,5 tsk salt

Marinad 2:
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
3 msk kinesisk soja
3 msk balsamvinäger
1,5 dl olivolja
3 msk hackad bladpersilja
salt och peppar

Blanda ingredienserna till marinad 1 och lägg i köttet. Låt det ligga i kylen över natten. Ta upp köttet dagen efter och stek runt om så den får färg. Sätt ugnen på 175 grader och Stek färdigt i ugnen ca 30 min. Blanda ihop ingredienserna till marinad 2 medans köttet står i ugnen. Jag tog hälften av fröna i chilin för jag vet att mina systrar och jag inte kan äta stark mat...

Lägg köttet i marinad 2 medans det fortfarande är varmt. Skiva upp innan det ska serveras och häll lite av marinad 2 över skivorna. 


Hur man smular sönder sin mammas självförtroende

Publicerat: 2012-05-20 | 20:15:43 i Allmänt
Jag provade mina gamla jeans och en gammal topp som jag brukade ha innan Tyra flyttade in i min mage. Till min stora lycka kunde jag ha dem! Jag blev så klart jätteglad och superstolt så jag visade glatt Erik och ställde mig och speglade mig och kollade bakom och framför. Profil.. ok den var inte helt ok, men rakt framifrån såg det rätt hyfsat ut. Plötsligt kommer Alva och ger mig en bamsekram och borrar in ansiktet i min mage. Det är ju i den höjden hon är. Hon myser verkligen in ansiktet i magen på mig...
Jag: "Är du lite kramig idag?"
Alva: "Ja, det är så mysigt att mysa med din mjuka fluffiga mage."
Jag: "...."

Jag tog av mig jeansen och satte på mig mjukisbyxorna igen. Vem försöker jag lura?

Alva Big Toe Björn

Publicerat: 2012-05-18 | 21:33:07 i Idag sa Alva

Jag hade precis gått och lagt mig när Alva vaknade och ställde sig och blinkade nyvaket utanför sitt rum.
Jag: "Vad gör du?"
Alva: "Jag trodde det var morgon..."
Jag: "Det är midnatt nu så det är ett tag kvar till morgonen. Gå och lägg dig igen"
Alva: "Men jag har ingen sömn kvar!"
Jag: "OK. Jag kan ligga bredvid dig ett tag så kanske du blir trött."

Efter två timmar sov jag gott och hörde inte att hon gick upp. Jag vaknade av att hon står två milimeter från mitt ansikte och väser:
Alva: "Mammaaaaa... jag är törstiiiiig..."
Jag: "Va? Ok... kom så går i och dricker lite vatten då."
Jag: "Har du druckit färdigt nu?
Alva: "Ja."
Jag: "Bra, gå och lägg dig nu för det är fortfarande mitt i natten."

Alva går och lägger sig och jag gör lika så. Jag hinner bara lägga ner huvudet på kudden när jag hör henne snyfta dramatiskt.
Alva: "Uhuhuhuuuu.. aj.. aj... aj..."
Jag: "Vad är det?
Alva: "Jag har träningvärk!"
Jag: "Var då?"
Alva: "Här..."
Jag: "Skämtar du eller?!? Har du träningsvärk i tårna??"
Alva: "Ja... uhuhuhuuu... aj... aj.."
Jag: "Jaha, jag värmer vete kudden då..."


Man måste se det positiva i jobbiga saker

Publicerat: 2012-05-17 | 19:41:53 i Idag sa Alva

Alva satt på toa och jag kom för att torka henne när hon var klar.
Alva: "Mamma, kommer du ihåg när jag hade diarré?"
Jag: "Ja, vad var det med det?"
Alva: "Det var ganska jobbigt, men ganska roligt också."
Jag: "Roligt? Vad var det som var roligt med det?"
Alva: "För det kom så himla mycket bajs på en gång!"
Jag: "...."


Vägningsdag

Publicerat: 2012-05-17 | 19:37:09 i Allmänt
Jag kommer aldrig bli nästa blondin-Bella eller Katrin Zytomierska. Inte heller nästa Kissie. Det är jag inte jätteledsen över, men jag är en värdelös bloggerska! Det är ju jättelänge sen jag bloggade ser jag nu.

Det är torsdag idag och det betyder vägningsdag. Det i sin tur betyder nu för tiden att det är en "bli-förbannad-dag". Jag har inte tappat ett endaste litet gram på väldigt många veckor nu. Jag har nu insett att jag har ätit för stora portioner. Jag har ju slevat upp lika mycket som jag gjorde när jag ammade. Inte så bra. Jag har därför försökt minska lite på portionerna. Det resulterade i en uppgång på 200 gram. Jag räknar inte ens 200 gram så man kan säga att jag fortfarande står still. Jag vet inte hur jag kan vara mer strikt och jag kan inte minska mer på portionerna för då går jag hungrig och jag tror inte det är hälsosamt. Jag ska därför försöka promenera oftare, längre och fortare. Idag gick jag nästan 9 km på 1,28. Snitt hastigheten var 10.09 och hela promenaden avslutades med en 200 meter lång backe som lutar snudd på 90 grader. Ok kan inte 90 grader, men den är brant och den är ruskigt jobbig att gå i utan vagn och med vagn, som jag hade idag är den hemsk! Min kompis som också är min motivator/personliga tränare skulle kalla det för bonusträning för rumpan och låren. Jag kallar det tortyr. Vi har lite olika syn på den typen av saker.

Totalt: -5,5

Experiment

Publicerat: 2012-05-11 | 21:41:50 i Allmänt

Markus på bolibompa gjorde ett experiment i veckan. Eftersom man inte får plocka blåsippor så satte han vitsippor i vatten med blå karamellfärg. Alva blev nyfiken och ville att vi skulle göra det. Vi plockade en massa vitsippor och satte hälften i blått vatten och hälften med rött vatten. De blev färgade jättefort!

Före:


Efter:


De i det röda vattnet mår så där...


Lite kännslig tjej 9

Publicerat: 2012-05-07 | 22:26:38 i Idag sa Alva
Idag var vi på BVC och gjorde en 10-mån kontroll på Tyra och en 5-års kontroll på Alva. Båda barnen blev godkända. Alva fick en spruta också. Hon var väldigt tapper och gnällde bara till lite och fick tårar i ögonen. Det gick snabbt över när hon fick välja klistermärke. Hon valde ett med bamse som bar på dunderhonungsburkar. Bamse är ju en klar favorit! Efter BVC gick vi och åt lunch och hon fick välja en leksak och sen handlade vi mat. När vi packat in allt i bilen kommer Alva på att hon tappat klistermärket!
Alva: "NEJ! JAG HAR TAPPAT KLISTERMÄRKET!!"
Jag: "Åh nej, men har du det inte i fickan på klänningen? Jag sa ju att du skulle lägga det där så du inte skulle tappade det."
Alva: "NEJ JAG HÖLL I DET JÄTTEHÅRT SÅ JAG TRODDE ATT JAG INTE SKULLE TAPPA DET!! UUUÄÄÄHÄHÄHÄHÄHÄÄÄÄÄÄ!"
Jag: "Ja, du kanske ska lyssna på mig då i fortsättningen."
Alva: "Nästa gång vi handlar kanske vi hittar det någonstans i affären."
Jag: "Nej, det kommer vi inte göra. Kom vi går samma väg som vi gick hit och kollar om det ligger på marken."
Vi hittade det inte.

I bilen:
Alva: "UUUÄÄÄHÄHÄHÄHÄHÄ! JAG TYCKER DET ÄR SYND ATT JAG TAPPADE KLISTERMÄRKET!!"
Jag: "Ja, verkligen synd. Du hade ju fått det för att du var så duktig på BVC."

I bilen efter 5 min:
Alva: "Uuuuäähähähähä... snälla klistermärke kom tillbakaaaaahahahaaaa..."
Jag: "..."

I bilen efter 10 min:
Alva: "Klistermärket.... UUUÄÄHÄHÄHÄ!!"
Jag: "..."

I bilen efter 15 min:
Alva: "Ääähähääää..."
Jag: "..."

I bilen efter 20 min:
Alva: "UUUUÄÄÄÄÄÄÄHÄHÄHÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!!!!!!!!!!!!!"
Jag: "Men Alva. Nu får du lugna ner dig lite. Det var ett klistermärke. Det är jättetråkigt att du tappade det, men du kan väl vara lite glad över att du fick en hundvalp och en hundmamma. Dem måste du visa för pappa."
Alva: "Ja, det ska jag och jag måste berätta om klistermärket ocksååååå uuuääähähähähä!"
Jag: "..."

I bilen efter 25 min vid färjan:
Alva: "Snyft... ääääää.... får jag knäppa loss mig nu?"
Jag: "Ja, det får du. Känns det bättre nu?"
Alva: "Ja... lite.."

Inte så tuff tjej

Publicerat: 2012-05-07 | 22:05:45 i Allmänt
Alva är ju en jäkligt tuff tjej när det gäller det mesta. Men inte allt... Handtorkar på offentliga toaletter är nog det läskigaste hon vet. Hon drömde mardrömmar när hon sett Nalle Phu på bio. Så vissa saker är hon verkligen larvig med. När hon såg två personer med nalledräkter på sig igår var hon först väldigt cool och tyckte det skulle vara jättekul att ta kort tillsammans med dem. Vi gick dit och hon stod med ryggen mot dem ett par meter ifrån. Nallarna fattar att vi vill ta kort för jag försöker få fram mobilen för att fota. De kommer därför sakta mot oss med utsträckta armar, så när Alva vänder sig om ser hon att de är nära och går mot henne. Hon blir så DJÄVLA, DJÄVLA rädd. Förlåt att jag svär, men det behövs för att verkligen understryka hur rädd hon blev. Hon hoppar till och springer skrikandes därifrån och vi andra viker oss dubbelt och skrattar så vi gråter åt hennes reaktion. Ni som känner henne vet hur hon ser ut när hon springer vanligt. Armarna och benen spretar överallt. När hon springer i panik, förintas tydligen den lilla motorik hon har. Hon kände sig otroligt dum när hon lugnade ner sig och tyckte inte alls att det var lika roligt som vi tyckte. Vi gick och fnissade åt det till och från hela dagen.

Gröna Lund!

Publicerat: 2012-05-07 | 21:53:39 i Allmänt
Herre gud! Vi har ju fått en totalt orädd dotter! Hon skulle åka varenda grej på grönan i söndags. Syster Jessica var hängde med tillsammans med hennes barn. Mamma var med också. Vi hade verkligen en superhärlig dag. Inget bråk och bara glada barn. Till och med lilla Freja och Tyra var glada och hade kul. Tyra började peka på en karusell och prata jättemycket så jag tog upp henne ur vagnen och gick fram till den. Då blev hon helt hysteriskt lycklig och skrek/pratade/skrattade. Tyra, jag och Alva åkte veteranbilarna tillsammans. Alva och Tyra satt fram och körde med en ratt var och jag satt bak och höll i Tyra för hon satt och hoppade, skrek och skrattade och slog på sin ratt. Jag kunde inte ta så många bilden eftersom jag var med och åkte de flesta karusellerna. Men vi köpte kortet de tar när man åker flygande mattan ut ur lustiga huset. Den bilden är väldigt representativ för hur Alva hade det hela den dagen.


Jessicas tårta

Publicerat: 2012-05-07 | 21:43:53 i Recept

Min syster Jessica fyllde 25 i helgen. Jag tvingade henne att låta mig göra hennes tårta. Den blev rätt bra till slut. Det höll på att gå åt pipan ett tag! Sugarpasten fastnade i bordet och det tog så lång tid att gå loss den så den han stelna lite. När jag la den över tårtan sprack den lite på några ställen. Jag räddade det genom att färga lite av sugarpasten rosa och lägga breda band över tårtan i ett kors. Det blev faktiskt finare än det jag hade tänkt att göra! Som fyllning hade jag vaniljkräm, dumlefluff och pollyfluff. Jag hade lite för lite dumle i fluffen så den smakade inte lika mycket som pollyfluffen, men den var god ändå. I polly fluffen smälte jag 200 gram polly (den ljusa varianten för det var det enda som fanns) i 3 dl grädde på väldigt låg värme. Sen lät jag det stå i kylen över natten. På morgonen vispade jag upp det till en fluff. Det hade nog blivit lagom att ha lika mycket dumle, men jag hade bara en påse dumle till 3 dl grädde.

Eftersom hon är hemligt (eller inte så hemlig längre) förälskad i tonårsidolen Justin Beiber så gjorde jag Justin Beiber cupcakes också! Hon höll på att skratta ihjäl sig när hon fick dem. Jag gjorde enl Leila Lindholms recept i boken a piece if cake. Som topping gjorde jag en onödigt avancerad marängsmörkräm som skulle vispas över ett vattenbad tills den blev hård och 65 grader sen skulle man tillsätta smör lite i taget och fortsätta vispa tills det svalnat.. Så gott var det faktiskt inte.

Här kommer lite bilder.


(Jag tog bort det svarta bandet och det blev snyggare)






Paket!

Publicerat: 2012-05-02 | 19:40:11 i Allmänt

Idag fick jag paket från www.tartdecor.se. Jag har ju fått äran (eller tvingat henne att låta mig) att göra min syster Jessicas 25-års tårta. Nervöst, men roligt. Dessutom en mycket bra anledning att beställa mer grejer från tårtdecor. Eftersom hon läser bloggen tänker jag inte avslöja några planer. Hoppas verkligen hon blir nöjd... Vi får se!

Ikväll ska jag öva sugarpaste konst!


RSS 2.0