Inte så kloka citat av inte så kloka människor

Publicerat: 2011-12-31 | 11:02:42 i Allmänt
Hittade en "året som gått artikel" på www.svd.se där de listar vad höga herrar och damer (kanske både på droger och makt) har sagt 2011. Här kommer mina favoriter därifrån:

”De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning.” Oljegiganten BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg retade upp klimatexperterna med ett uttalande om den globala uppvärmningen. (april)
-- Visst vore det skönt med några grader varmare här på våra kalla breddgrader. Dessutom skulle de flesta i Sverige få sjötomt. Win win?


”Jag lämnar försvarsdepartementet och träder in på det riktiga slagfältet.” Greklands nye finansminister Evangelos Venizelos blev sannspådd. Första tiden på nya jobbet blev så tuff att han hamnade på sjukhus. (juni)
-- Jag skulle aldrig ta jobbet som finansminister i Greklan!


”Människor behöver faktiskt bo. 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, men Christian leder faktiskt Europas femte största bank.” Nordeas ordförande Björn Wahlroos yttrar sig om mänskliga rättigheter för bankdirektörer efter SvD Näringslivs avslöjande om att banken köpte en lyxvåning åt vd Christian Clausen. (nov)
-- Ja, en redaktör får faktiskt klara sig på max 99 kvm. En simpel undersköterska ska nog vara glad att hon/han får bo över huvud taget.


”Allt härinne är apgammalt.” SEB-chefen Annika Falkengren menar att det är kostnadseffektivt att behålla bankens traditionstyngda möblemang. (sep)
--Ja, de gör ju vad de kan för att spara. De måste ju har råd med alla bonusar.


”Vi har korvar med 125 procent kött också.” Trångsvikens Charks försäljningsansvarige Åke Thuresson svarar på hur i all världen en korv kan innehålla 104 procent kött. (nov)
-- Han kanske ska bli finansminsiter i Grekland. Han verkar vara bra på siffror


”Är man inte nöjd med bankens agerande bör man naturligtvis byta bank.” Finansminister Anders Borg ifrågasätter Nordeas lyhördhet apropå köpet av en sexrumslägenhet för 26 miljoner till vd Christian Clausen. (nov)
-- Till vilken exakt?? Alla är ju likadana!

”Jag var emot Öresundsbron också, men det innebär inte att jag simmar över sundet.” FI-ledaren Gudrun Schyman ogillar inkomstgarantin till tidigare riksdagsledamöter men tar ändå emot pengarna varje månad. (jan)
-- Höger, vänster, Feminist, mansgris. Känns som att det inte spelar så stor roll när det kommer till den egna ekonomin. Men andra ska fan chippa in och hjälpa till i krisens tider.


”Jakten på riskkapitalet riskerar att bli en giftpil rakt i hjärtat på den svenska företagsamheten”. Riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix är förgrymmad efter Skatteverkets dom som upptaxerat honom och flera andra riskkapitalstjärnor med runt 1 miljard kronor. (dec)
-- Och kanske räddningen för våra äldre och sjuka.


Bertils tårta

Publicerat: 2011-12-29 | 09:32:01 i Recept

Alvas farmors man, Lilla rackarn Bertll kom hit på juldagen. Han fyller år då så vi gjorde lite god middag åt honom. Erik lagade lammfärsbiffar med tomatbulgur och kall myntasås till. Jag gjorde världens mäktigaste tårta! Till och med jag hade svårt att få i mig en hel bit. Det var chokladbotten med apelsinfromage mellan och peanutbutterfrosting på. Det bästa av allt är att jag fick ett så fint tårtfat av Alvas faster i julklapp.



Botten
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypasalt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
1 st varm espresso

Fyllning
3 dl

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar, eller två större formar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.
9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.
10. Koka 1 dl av grädden med Gelésockret i 1/2 minut. Vispa den övriga grädden, ej för fast, då blir fyllningen grynig. Tillsätt juicekoncentrat och Gelésockerblandningen och blanda väl. Ställ kallt så det stelnar lite.
11. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.
12. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.
13. lägg upp ena botten och smeta på apelsinfromagen och lägg på den andra botten. 
14. Bred frostingen på tårtan och garnera med nötter.


Väntan på Jultomten

Publicerat: 2011-12-29 | 08:54:41 i Idag sa Alva
Alva hade så svårt att somna kvällen före julafton. Hon brukar springa upp på kvällarna efter läggdags och hon vet mycket väl att hon inte får det, Den här kvällen var verkligen inget undantag!
Alva: "Det här är viktigt!" Hon betonar varje stavels,e för att jag verkligen ska förstå hur viktigt det är och håller upp händerna i en avvärjande gest.
Jag; "Jaha? Vad är det då?"
Alva: "Lås inte dörren." Hon betonar fortfarande varje stavelse.
Jag: "Nähä? Varför ska vi inte det?"
Alva: "Men då kan ju inte tomten komma in."
Jag; "Han kommer ner i skorstenen så det är ingen fara."
Alva tittar skeptiskt på vår skorsten som är ca 30 cm i diameter.
Alva: "Men han är ju så tjock."
Jag: "Och magisk! Glöm inte det! Han fixar alla typer av skorstenar."
Alva: "Men då får ni inte elda!"
Jag: "Ingen fara. Han kollar om det brinner innan han kommer ner. Om det brinner så släcker han det."
Alva: "Vad bra..."
Jag: "Du ser, du har inget att oroa dig för. God natt!"
Alva: "Okej... God natt!"

Kändistätt på Arlanda

Publicerat: 2011-12-21 | 20:37:08 i Idag sa Alva
Igår överaskade vi Ida som kom hem från USA. När vi satt på Arlanda såg Linda Robyn och vi alla såg bandet Slade. Jag visade även mitt vänstra bröst för bandmedlemmarna. Kände att det var det minsta jag kunde göra för att de ska känna sig välkomna till Sverige. Tyra täckte dock en stor del av bröstet, men jag hoppas de uppskattade gesten.

Jag kände inte alls igen dem, det vara bara det att det lös "gubb-rockare" om dem. Sen såg vi några hårda väskor som såg ut att vara något sorts musik tillbehör, som det stod Slade på. Vi googlade och hittade dem.

För er som inte vet vilka Slade är.


Marianne choklad

Publicerat: 2011-12-18 | 15:20:47 i Recept
Jag och Alva gjorde marianne choklad idag. Supersmarrigt blev det.

200 g choklad. Så mörk eller ljus som man vill ha. Jag ville ha ganska ljus så jag fick ta blockchoklad i brist på annan ljus choklad.
1 dl vispgrädde
1 påse Marianne

200 g choklad. Så mörk eller ljus man vill ha kanske vit om man gillar vit choklad. Jag tog 70%.

Värm grädden i en kastrull. Ta av den från plattan precis innan det kokar. Smält 200 g choklad i den varma grädden. Mortla eller krossa marianne karamellerna och blanda ner det i chokladsmeten. Ställ det kallt och låt det stelna så man kan forma bollar av det. Lägg bollarna i frysen en stund. När bollarna är hårda smälter man 200 g choklad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och ställ in dem i kylen. När överdragen stelnat är de klara!


Drakjägarens regler

Publicerat: 2011-12-17 | 13:46:25 i Idag sa Alva

Alva har börjat leka drakjägare. Jag och Erik får agera sidekick. Det är inte så lätt att hålla reda på reglerna.

DRAKJÄGARREGLER
1. Gå aldrig framför Alva.
2. När batteriet i pistolerna har tagit slut, vila pistolerna.
3. Ta inga långa långa pauser.
4. Ta bara korta pauser.
5. Gå inte utan Alva.

Listan kommer förmodligen att uppdateras för hon kommer på nya regler hela tiden.


Politiskt korrekt?

Publicerat: 2011-12-17 | 13:32:02 i Idag sa Alva
Alva satt på toan och jag höll henne sällis.
Alva: "Du mamma."
Jag: "Ja?"
Alva: "Du har ju sagt att man får vara som man vill."
Jag: "Ja..?"
Alva: "Kan inta jag få vara en som tittar på när mina bajskorvar plumsar ner i toan då?"
Jag: "Eh.." Jag har ju sagt att man får vara kär i vem man vill, man får ha vilka kläder man vill och man får bli vad man vill när man blir stor. Oavsett om man är pojke eller flicka. Jag glömde Inte-titta-på-bajskorvar-klausulen..
Jag: "Titta på du." Antar att fascinationen kommer avta ju äldre hon blir.

En ny bekantskap

Publicerat: 2011-12-15 | 09:45:37 i Allmänt
En mamma på dagis kommer hit idag och fikar. Ska bli kul att prata med en vuxen kvinna, som inte är en syster, så här mitt på dagen. Det är inte så ofta det händer om det inte sitter en kvinna i kassan på ICA.

Fick höra att Alvas kill-bästis kommer tillbaka till dagis på måndag. Barnen kommer bli så glada! Det är ju ett litet dagis och det märks så väl när någon är borta. Jag kommer ihåg när Alva kom tillbaka efter sitt superlånga sommarlov. Då kom tio ungar och skrek "ALVAAA! ALVAAA" med Alvas bästis i spetsen som skrek "YES! NU ÄR ALVA HÄR! YES, YES, YES"

Igår var Alvas tjej-bästis Saga här. Herre gud vilket ös! Jag hade köpt pepparkaksdeg och nonstopp för jag tänkte att vi kunde ha lite mysigt och baka pepparkakor.. Jo men visst! De röjde runt och hade springtävling i hela huset. Jag fick vara dommare. Om någon av dem låg lite efter den andra ändrade de bara banan till sin fördel så båda vann varje gång! Inget tjafs en enda gång. De lekte också att de gifte sig. De tog på sig alla Alvas smycken och hårspännen och diadem så de blev fiiiina. Sen kramades de. Sen var de gifta.

Nu ska jag skura av badrummet lite. Hoppas Tyra sover en stund till så jag hinner!

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Publicerat: 2011-12-13 | 19:15:02 i Allmänt
Alva ville vara Lucia idag. Erik strök lucialinnet och kollade lamporna i kronan igår kväll. De funkade fin fint. batterierna behövde laddas lite bara.

Imorse gick vi upp kl sex och kom iväg strax innan sju. Det tycker jag är mycket väl godkänt för en familj med en morgontrött mamma, en bebis, en jag-ska-bara-fyraåring och en pappa som tycker att kl sex är sovmorgon, eftersom han går upp kvart i sex i vanliga fall.

När vi kommer fram till dagis frågar Erik om jag fick med mig Lucialinnet.
Jag: "Japp. Jag tog påsen." Jag höll triumferande upp påsen. Varför frågar han det tänker jag. Jag skulle väl aldrig glömma något så viktigt.
Erik: "Men tror du jag knölade ner det i påsen?!"
Minnesbilder av hur han strök den igår ploppar upp i hjärnan och jag tänker att det är väl klart att han inte skulle det. Oops...
Jag: "Nä.. det är klart.. men då får du hämta det så går jag in med barnen."

Jag tog Tyra på armen ovh Alva sprang före. När vi stod och tog av oss skorna skrek Alva.
Alva: "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJJJJJJJJJJj MINA FINGRAR! DE KLÄMS! UUUÄÄÄHÄHÄHÄHÄ!"
Jag öppnade snabbt dörren, men det var ju så klart för sent. Djupa jack i varenda finger syntes och hon var snudd på otröstlig. Mattanten kom och tog Tyra så jag kunde trösta Alva ordentligt.

När hon lugnat ner sig kom Erik med linnet. Vi bytte om på henne så snabbt vi kunde för alla väntade på henne. Hon ville inte ha kronan för den gjorde ont.
Jag: "Strunta i det nu. Den är så.."

Precis när vi satt oss tågade barnen in. De var så fina! och Sjöng så fint! Vi såg att Alva tittade efter oss utan att se oss. Underläppen åkte längre och länger ut och droppen kom när kronan ramladee ner runt halsen.
Alva: "UUUÄÄHÄHÄHÄ! PAPPAAAA!"
Erik fångade hennes uppmärksamhet och nu hördes inte barnens späda sång längre utan bara Alvas vrål om att hon inte ville vara med längre. Hon fick sitta med oss resten av firandet.

Snudd på dödlig stress för att hon ska vara Lucia i tre minuter! Vad gör man inte för de små älsklingarna



Förvirrat

Publicerat: 2011-12-10 | 19:13:59 i Idag sa Alva
Alva och jag satt och åt lunch.

Alva: "S som i Saga."
Jag: "Ja, precis!"
Alva: "Asså, inte Saga på dagis. Saga som är en bok."
Jag: "Saga som man läser."
Alva tittar med stora frågande ögon.
Alva: "Vem då?"
Jag: "En saga som man läser."
Alva: "Va?"
Jag: "En saga som man läser."
Alva: "Vem är det?"
Jag: "Va?"
Alva: "Vem är det? Saga som man läser?"
Jag: "Vad då vem är det? Det är en saga som man läser."
Alva: "Va?"
Jag: "Ät maten nu..."

Alva blev impad

Publicerat: 2011-12-09 | 22:00:02 i Idag sa Alva
På SVT's barnkanal är det på fredagar en talangtävling som heter Ramljuset. Det leds av Erik Segerstedt från EMS och Idol. Idag var det en beatboxare med som heter Dave Crowe. Alva blev mäkta imponerad!
Alva: "Wow. Inte ens jag som är en sån duktig en kan göra så där!"


Barn bearbetar saker i leken

Publicerat: 2011-12-09 | 13:40:06 i Idag sa Alva

Idag är Alva ledig eftersom det är fredag. Alva satt inne på sitt rum med några jultomtar och lekte. När jag går förbi hör jag:
Alva: "Jag skojade bara Robin. Jag är inte död."
Jag: "Vad leker du för något Alva?"
Alva: "Det här är Robin." Hon håller upp en tomte.
Alva: "Och det här är Robins mamma." Hon håller upp en porslinshäst.
Alva: "Hon bara skojade i leken att hon dog. Hon gjorde inte det."
Jag: "Nähä, vad bra." Jag visste inte riktigt vad jag skulle säga..

Hela dagen idag har hon lekt olika lekar med Robin och Robins mamma. Ibland är hon död på riktigt, ibland skojar hon bara och ibland sover hon och Robin bara tror att hon är död.

Undra hur hon tänker om verkligheten. Att ett barn blir av med sin mamma. Det kommer nog komma hen hel det funderingar kring det här. Psykologen som dagis hade varit i kontakt med sa att man ska vara ganska saklig i sina svar på den här typen av frågor. Hur är man saklig då?

Vad händer när man dör? Inget. man finns inte mer. Det är slut och man kommer aldrig tillbaka.

Varför dog Robins mamma? Hon halkade i badkaret och drunknade.

Kommer han aldrig mer träffa henne? Nej.

Det går ju inte. Fan! Nu gråter jag igen... 


På tok för tidigt

Publicerat: 2011-12-07 | 12:06:00 i Allmänt
Alvas bästis på dagis, eller hennes kille egentligen förlorade sin mamma i natt. Hon blev 35 år. Livet är så orättvist. Nu kommer han få julklappar där det står God Jul Robin önskar mamma och pappa, fast mamma sitter inte där och väntar på att få se hans min när han öppnar den. Han fyller år på julafton också. Han fyller fem och kommer aldrig mer se sin mamma igen.

Fan.

Det enda jag kan tänka på är att det är så orättvist. Det ska inte vara så. Man ska se sina barn växa upp och bli egna självständiga vuxna. Man ska inte lämna dem så tidigt. Man ska inte bli lämnad så tidigt.

Fan.

Julpyssel

Publicerat: 2011-12-04 | 21:08:51 i Allmänt
Jag kände mig kreativ när jag var på panduro i höstas och föreslog att vi skulle julpyssla i år. Idag var dagen för julpyssel. Min syster Jessica kom med sin familj och min mamma kom. Vi pysslade ljuslyktor av barnmatsburkar, tomtar och snögubbar av flirtkulor, en julpalm (?) av toarulle och crepepapper, några pyntade papperspepparkakor och en rackarns massa pepparkakor med kristyr och nonsstop. Vissa av Adams pepparkakor fick lim istället för kristyr, men det gick ju bra det också. Hoppas Jessica och Roger håller reda på vilka som är vilka bara...

Här är dagens alster! Ganska imponerande tycker jag! Alva satt länge och pysslade. Adam tröttnade lite tidigare och ville hellre leka.

Tokig felsägning

Publicerat: 2011-12-02 | 22:11:58 i Idag sa Alva
Alva stod och bockade sig hemma i hallen.
Alva: "Pojkar bockar och flickor neger."
Jag: "Niger Alva. Niiiiger."

Herre min skapare vad jag är glad att vi stod ensamma hemma i vår hall!

RSS 2.0