Bertils tårta

Alvas farmors man, Lilla rackarn Bertll kom hit på juldagen. Han fyller år då så vi gjorde lite god middag åt honom. Erik lagade lammfärsbiffar med tomatbulgur och kall myntasås till. Jag gjorde världens mäktigaste tårta! Till och med jag hade svårt att få i mig en hel bit. Det var chokladbotten med apelsinfromage mellan och peanutbutterfrosting på. Det bästa av allt är att jag fick ett så fint tårtfat av Alvas faster i julklapp.



Botten
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypasalt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
1 st varm espresso

Fyllning
3 dl

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar, eller två större formar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.
9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.
10. Koka 1 dl av grädden med Gelésockret i 1/2 minut. Vispa den övriga grädden, ej för fast, då blir fyllningen grynig. Tillsätt juicekoncentrat och Gelésockerblandningen och blanda väl. Ställ kallt så det stelnar lite.
11. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.
12. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.
13. lägg upp ena botten och smeta på apelsinfromagen och lägg på den andra botten. 
14. Bred frostingen på tårtan och garnera med nötter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback